Бялата усмивка – кое работи и кое не?

Не харесвате цвета на зъбите си? Не се притеснявайте – за щастие зашеметяващата усмивка е по-достъпна от всякога благодарение на постиженията в разработката на зъбна козметика. Има доста митове, които обитават Интернет пространството и те предизвикват доста въпроси.

Много хора мислят, че избелването уврежда емайла на зъба. Само избелването на зъбите, направено правилно, е безопасно и е сигурен, ефективен и предсказуем начин да промените усмивката си.

Защо зъбите стават жълти?

Въпреки че е вярно, че зъбите могат да загубят част от бисерния си блясък, дължащ се на петна от тъмни напитки, като кафе, сода и чай, това лесно се преодолява с правилно миене на зъбите или с редовни посещения при зъболекаря. Най-честата причина за жълтите зъби е под повърхността. Под външния слой емайл се намира жълтеникаво ядро, наречено дентин. Тъй като вашият емайл е стената, която предпазва от киселинни храни, триенето и естествено стареене, този жълтеникав слой се доближава до повърхността, което прави зъбите Ви все по-жълти. Генетиката също играе силна роля в жълтеникавият цвят на дентина или слабостта на вашия емайл.

Вариантите за да избелим зъбите си

Първият метод за избелване е професионалното избелване. То може да бъде извършено в стоматологичен кабинет или в домашни условия, задължително под контрола на Вашият стоматолог, който преценява денталния ви статус и ще Ви препоръча начин и система , както и колко избелване на зъбите можете да постигнете, така че да имате реални очаквания. Като правило жълтите на цвят зъби реагират добре на избелване, докато кафеникавите и сивкавите, както и оцветените след прием на тетрациклини в детска възраст зъби, се избелват по-трудно.

Важно е да знаете, че обтурации (пломби), корони , фасети и други конструкции няма да се избелят.

Възможно е при професионално избелване да се предизвика чувствителност, която обикновено е краткотрайна и може да бъде облекчена с различни реминерализиращи продукти. Един от най-добрите реминализиращи продукти е специалния реминерализиращ гел на ROCS.

Вторият метод за избелване е с различни продукти за орална хигиена с избелващо действие за домашна употреба.

Вече вероятно се питате, а може ли да избелим зъбите си с избелваща паста за зъби? (Зависи!)

Винаги когато използвате различни продукти за домашно избелване трябва добре да се запознаете със състава им, тъй като някои от тях са високо-абразивни и могат да нарушат здравината на емайла. В други пък са вложени различни пероксидни съединения, които при безконтролна употреба могат също да увредят здравината зъбите и да предизвикат силна чувствителност. Тук резултатите се постигат значително по-бавно във времето, но биха били високо ефективни, ако изберете правилния продукт за вас.
Съществува голямо разнообразие от пасти за зъби , ефективно премахващи плаката и петната, както и поддържащи професионалното избелване.

Може ли просто да използваме продукти с пероксид у дома?

Всички зъболекари силно съветват пациентите да не употребяват безконтролно продукти с водороден пероксид. Водородният пероксид, когато влезе в контакт с тъканите, причинява реакции на свободни радикали. Това може да причини големи увреждания на лигавицата и венците, дори изгаряния и ерозия на епитела на клетките.

Ами естествените средства за избелване (въглен, сода бикарбонат и др)?

Може да се чудите за естествените средства за избелване, които са така популярни напоследък, но внимавайте – тези средства не само не работят, но могат да окажат лошо влияние върху здравето на зъбите. Обикновено те са изключително абразивни и предизвикват изтриване на емайла, болка и възпаления.

Dentopia.BG Dentopia.BG
Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето използване на този сайт. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете