Грижа за усмивката в 6 лесни стъпки

Ако търсите лесен начин да изглеждате добре, всичко, което трябва да направите е да се усмихвате. Изследователите са установили, че хората са по отворени и дружелюбни човека отсреща е усмихнат!

И все пак, една усмивка, гарнирана с увредени или пожълтели зъби има точно обратното въздействие – прави Ви да изглеждате дори по-възрастен, отколкото сте. За щастие има много начини да притежавате красива, бяла усмивка. Ето и нашите препоръки за това как да постигнете една бляскава усмивка и да изглеждате по-млади!!

1. Използвайте дентални конци или зъбен душ

Кое е най-важното условие за да имате бляскава, бяла усмивка? Ежедневната устна хигиена. Почиствайте зъбите минимум два пъти дневно. И тъй като четката за зъби не може да проникне в интерденталните пространства, използването на конец, интердентална четка или зъбен душ е верният път за предпазване от бактерии и формиране на плака във Вашата уста.

2. Калций и витамин С

Друг път към запазване блясъка на усмивката е поддържане здравето на зъбите. Спазването на балансирана диета може да предпази зъбите от гниене, ерозия и пародонтоза. Калцият е необходим за израстването и развитието както на млечните, така и на постоянните зъби. Ако търсите на-добрите и полезни храни за поддържане на силна и здрава захапка, ориентирайте се към богати на калций с ниско съдържание на мазнини млека и сирена, зеленолистни зеленчуци като зеле, броколи и подсилени с калций сокове, пълнозърнести храни, хляб или соеви продукти.

Витамин С е друг хранителен източник с антиоксидантно действие, което спомага за поддръжката на здрави зъби, оздравяване на тъканите и предпазва от проникване във венците на болестотворни бактерии. Така кръстоцветните зеленчуци и по-специално брокулите ще изпълнява двойна функция, тъй като е богато и на калций и на витамин С.

В допълнение всички хрупкави плодове и зеленчуци като ябълки и моркови са полезни за Вашите зъби, защото дъвченето повишава нивото на слюнката, която спомага за защита на зъбите от причиняващи образуването на плака бактерии като почиства остатъците от храна в междузъбните пространства.

Подобно на това пиенето на много вода също помага да избавите устата си от такива бактерии (главно след хранене), като в същото време спомага за предпазване образуването на петна и защитава зъбите от вредното влияние на киселинните храни и напитки. Друг лесен начин за активиране на слюнката е дъвченето на дъвка без захар – естествен начин за борба с високата киселинност и поддържане блясъка на зъбите ви.

3. Ограничавайте вредните храни и напитки

И обратно, има храни, които могат да изложат на риск бялата Ви усмивка. Избягвайте газирани напитки, дори диетични! Както и сладки храни, най-вече твърди, лепкави или дъвчащи бонбони. Те причиняват кариес, ерозия на емайла и образуване на петна, които са като светли бели петънца по зъба.

4. Професионално избелване на зъбите

Избелването на зъбите в дентална клиника е най-бързият начин да добиете бяла усмивка. При избелавнето на зъбите от дентален лекар се използват избелващи продукти с по-висока концентрация, отколкото при избелването в домашни условия. То отнема само един час!

5. Изберете най-подходящите продукти за избелване на зъбите в домашни условия

Една добра избелваща паста за зъби и гелове за бляскава усмивка от най-добрите начини за постигане на бяла усмивка. Избелващата паста за зъби премахва плаката и петната по повърхността, подобрява микрофлората на устната кухина и поддържа по-дълго време ефекта от професионалното избелване.

6. Правете реминерализиращи терапии

Превенцията на заболяванията на зъбите е също толкова важна, като превенцията към всички останали заболявания. Веднъж на 6 месеца правете реминерализиращи терапии на зъбите за предпазване от кариес и предотвратяване на проблеми като зъбна чувствителност и др.

Dentopia.BG Dentopia.BG
Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето използване на този сайт. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете