Колко е важно да имаме добра орална хигиена?

Много хора подскачат стреснато на думата „хигиена” и подминават презрително текстове и реклами на тази тема, като смятат, че по презумпция поддържат съвършена лична хигиена и нямат нужда от повече информация.

Уви, това често е погрешно схващане. От една страна, грижата за хигиената, подобно на всичко останало, търпи промяна. Технологиите навлизат там и усъвършенстват процеса все по-ефективно. От друга страна, хигиената обзема много сфери и понякога сме склонни да третираме някои от тях като по-маловажни.

Да, повечето от нас се къпят редовно и ходят с изпрани и изгладени дрехи, което е чудесно.

Но в същото време нерядко някой решава, че много му се спи и ще си легне без да си измие зъбите.

Оралната хигиена е важна не само защото ни спестява неудобни моменти по време на комуникацията с другите, а и защото ни спестява онези болезнени епизоди в стоматологичния кабинет, които всички искаме да намалим до минимум.

За жалост, щетите за здравето поради занемаряването на денталното здраве съвсем не се ограничават само до естетически срив. Честото пропускане на миенето на зъбите или ползването на лоша четка могат да доведат до възпаление и рецесии (отдръпване на венците), пародонтит, гингивит, както и до евентуална загуба на зъби.

При понижена грижа за зъбите, бактериите и веществата, които провокират възпалителни процеси във венците могат да навлязат в кръвообращението на тялото и да повлияят върху състоянието на други тъкани и органи.

Тук можем да говорим за увреждане на кръвоносните съдове, увеличен риск от сърдечно-съдови заболявания, инфекции на белите дробове, усложнения при хора, страдащи от диабет тип 2 и други здравни страхотии, които могат да ни се стоварят на главата единствено заради неглижирането на орална хигиена.

Добрата новина е, че не е задължително да стигаме дотам.

Мнозинството от експертите препоръчват поне два пъти дневно зъбите да се мият с флуоридна паста за зъби, като личните грижи трябва да бъдат комбинирани с редовни профилактични прегледи.

Обичайното ръчно четкане на зъбите обаче често е твърде кратко, повърхностно и не толкова ефективно, колкото използването на електрическа четка. Вече съществуват и четки със звукова технология, които почистват по-внимателно и щадящо за повърхността на зъбите и венците.

И все пак – има разлика между електрическа четка и електрическа четка. Както между електромобил и електромобил. И двете са продукти на бъдещето, но както потенциална електрическа LADA няма да е същата като електрическата Tesla, така и не всяка ел-четка за зъби дава най-доброто, на което е способен този продукт.

Най-луксозната четка, до която сме имали досег, е на Philips Sonicare.

Тя е must-have придобивка за модерните хора, за които грижата за здравето и красотата не е просто статия в женско списание, а реална философия на живот.

Става дума за същите хора, които искат най-доброто от това, което предлага скоростното развитие на технологиите. Такива, които държат не само на добре свършената работа (която, разбира се, е базисно необходимо условие), а и на дизайна, на естетиката, на стила, на опаковката.

Philips Sonicare е технологична иновация в най-прекия смисъл на фразата: звукочестотната й технология “изстрелва” течността чрез ускорение на връхчетата на влакната. Високата честота и амплитудата на движение назад и напред дават възможност да се достигне до междузъбното пространство – онази „ничия земя”, от която най-често тръгват проблемите.

Четката на Philips Sonicare DiamondClean е с пет режима на работа и взаимозаменяеми глави като тя подава сигнали на всеки 30 секунди, за да ви напомни да смените страната на четкане.

Това означава, че не е нужно да приличате на психопати, като навивате алармата на телефона си да звънне десет минути след като се започнали да четкате с обикновената четка. Лека вибрация ви подсеща, че сте приключили с предната част на долните зъби и е време да преместите четката на задната им част.

Dentopia.BG Dentopia.BG
Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето използване на този сайт. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете