За Зъбите

Научете повече за анатомията на вашите зъби и венци.

Колко и кога пробиват
На всеки от нас му поникват два вида зъби в течение на целия живот. Ранните млечни зъби започват да се появяват на около 6 месеца. На възраст 6 или 7г започват да растат постоянните зъби, като заменят млечните зъби един по един, докато пробиват през венците. Мъдреците обикновено се появяват в края на юношеството или след навършване на двадесет години, но може да не се появят до много по-късно или дори никога! Максималният брой зъби, които може да пробият, е 32, въпреки че, както споменахме, не всички от нас ще достигнат тази бройка.

Структура на зъбите

Зъбът е нещо като дърво – само една част от него е видима, а корените лежат под повърхността. Корените на зъбите се разполагат във венците и навътре в челюстните кости.

От какво са направени
Зъбите са покрити с твърдо покритие от емайл, който образува защитен слой върху всеки зъб. Природата ни дава хубав шанс в борбата с кариеса, тъй като този емайл е най-твърдото вещество в тялото ни. Под емайла се разполага малко по-меко вещество, наречено дентин, състъвляващо по-голямата част от зъба. Емайлът няма цвят и всъщност дентинът е този, който придава своя цвят на зъба.

Пулпата в средата на зъба съдържа нерви, които провеждат усещанията за топло, студено и болка. Също така пулпата съдържа и кръвоносни съдове.

Как се задържат в устата
Това, което заобикаля зъбите и ги държи на място, е нещо повече от деликатната розова мека тъкан, която наричаме венци. То се състои от група структури, наречени периодонциум. Науката за лечението на венците и техните заболявания се нарича пародонтология.

 

Зъбите се задържат в челюстта чрез периодонталния лигамент, който е съставен от снопчета влакна от съединителна тъкан. Единият край на всеки сноп е прикрепен към корена на зъба, докато другият край е захванат в костната алвеола на зъба в челюстта. Тези снопчета от влакна позволяват на зъба да издържа на силите на затваряне и дъвчене.

Гингивата е розовата мека тъкан, която наричаме венци. Тя се разполага над челюстните кости и обгръща зъба здраво около шийката му. Важно е да се премахнат бактериите от тази точка на свързване (гингивален ръб), за да се избегне заболяване на венците. Най-ранният стадий на заболяване на венците се нарича гингивит. На този етап венците могат да станат зачервени, възпалени и да кървят лесно. По-късните фази, когато може да настъпи загуба на костна маса и евентуална загуба на зъби, са известни като пародонтит.

Dentopia.BG Dentopia.BG
Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето използване на този сайт. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете