Растеж на устната кухина – От първите зъбки до постоянните зъби

Кога ще поникнат зъбите на детето ми?
Първите млечни зъби започват да се появяват на около 6 месечна възраст.
Първите зъби обикновено завършват развитието си преди раждането на детето ви, но ще започнат да се появяват едва след 6-ти месец. Всичките 20 млечни зъба трябва да пробият до 2-годишна възраст. Първите постоянни “възрастни” молари (задните зъби) ще се появят на около 6-годишна възраст, зад млечните зъбки и преди първите зъби да започнат да падат на около 6 – 7г. Постоянните “възрастни” зъби ще заменят “бебешките” зъби. Обикновено долните предни зъби падат първи, следвани скоро след това от горните предни зъби. Всички постоянни зъби трябва да са пробили до 13-годишна възраст, с изключение на мъдреците. Те може да пробият във всеки един момент между 18 и 25 години. Всички деца са различни и се развиват по различен начин.
Кога трябва да започнете да миете с четка зъбите на детето си?
Трябва да започнете да се грижите за зъбите на децата си от момента, в който първият им зъб се покаже през венците. Важно е да създадете у детето си навик за четкане на зъбите сутрин и вечер преди лягане. Може да ви бъде по-лесно да стоите или седите зад детето, държейки брадичката му в ръката си, за да можете да достигнете по-лесно горните и долните зъби. С порастването на детето ви, можете да го научите как само да мие с четка собствените си зъби, като използва нежно кръгово движение с флуоридна паста за зъби. След като всички зъби са пробили, използвайте мека четка за зъби с малка глава за леки кръгови движения и се опитайте да се съсредоточите върху всеки един отделен участък последователно.
Не забравяйте да почиствате с четката внимателно зад зъбите и върху венците.
От 7-годишна възраст детето ви трябва да може да четка зъбите си без ваша помощ, въпреки че винаги трябва да започвате с наблюдение на детето си, когато си мие зъбите.
Кога трябва да заведа детето си на зъболекар?
Препоръчително е децата да отидат при зъболекар заедно с родителите си възможно най-рано, за да могат стоматолозите да прегледат зъбите им, а също и да се помогне на детето ви да свикне с обстановката в кабинета. След това трябва редовно да ги водите съобразно препоръките на вашия зъболекар.
Как мога да предпазя моето дете от кариес на зъбите?
Захарните или киселинните храни трябва да се ограничат само до основните хранения, за да се намали времето, през което зъбите са изложени на действието на вредната плака. Колкото по-често вашето дете приема захарни или киселинни храни или напитки, толкова по-вероятно е да получи кариес.
Четкането на зъбите в продължение на две минути, два пъти дневно, особено преди лягане, ще помогне за предпазване от зъбен кариес.
Каква може да е причината за зъбна болка у детето ми?
Зъбната болка е неприятна и дразнеща, особено при децата, и основната причина си остава кариесът. Това се дължи на твърде много захар или киселина, твърде често в диетата.
Пробивът на зъби е друг проблем, който започва от около 6-ти месец и може да продължи докато всички постоянни зъби започнат да поникват. Ако детето ви се нуждае от обезболяване, не забравяйте да изберете лекарство, което не съдържа захар, и не забравяйте всеки път да се консултирате с лекаря или фармацевта дали са ви предписали лекарства без захар. Ако болката продължи, свържете се с вашия зъболекар за записване на час.
Какво представлява киселинната ерозия и как мога да я предотвратя при моето дете?
Зъбната ерозия по емайла на зъбите е разрастващ се проблем, особено сред младите хора, дължащ се на хранителния режим. За разлика от разрушенията, причинени от бактериите в плаката, ерозията се причинява от киселини, които атакуват зъбния емайл, като го размекват за известно време и следователно той става по-податлив на увреждане при четкане. Тези киселини могат да се открият в газираните напитки, но също и в храни и напитки, считани за по-здравословни, като например плодови сокове и салатни сосове. За да се избегне киселинната ерозия, се препоръчва да се намали приема на киселинни храни и напитки между храненията. Да се използва сламка при пиене на газирани напитки и да се избягва жабуренето с тях в устната кухина. Дъвченето на дъвка след киселинни храни също може да помогне, тъй като стимулира производството на слюнка, която спомага за защитата на емайла. Важно е да се отложи миенето на зъбите с четка поне с един час след консумирането на киселинна храна или напитка, тъй като емайлът в този период ще бъде по-мек. Трябва да се използва мека четка за зъби с флуоридна паста за зъби с ниска абразивност.

Dentopia.BG Dentopia.BG
Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето използване на този сайт. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете