Нови орално-хигиенни средства за малките деца

Нови орално-хигиенни средства за малките деца

Нови орално-хигиенни средства за малките деца. В днешно време, разпространението и интензитета на кариеса на млечните зъби и неговите усложнения при децата в ранна възраст остават все така високи в много страни по света.

В България разпространението на зъбния кариес на млечните зъби сред 3-годишните възлиза на 50-60%!

Според експертите този значителен процент на заболеваемост от кариес е свързан с широкото разпространение на патология по време на бременността. Нарушения в начина и режима на хранене на детето, генетична предразположеност към заболяването, а също и замърсяването  на околната среда. Водещо до понижаване на общите съпротивителни сили на организма и, следователно до патология от страна на целия организъм.

Макар, че орално – хигиенните грижи при малките деца в ранна възраст рядко се провеждат на нужното ниво. Често това се дължи на липсата на  достатъчно знания от страна на родителите за причините за възникването на стоматологичние заболявания и начините за превенция.

Рационална хигиена на устната кухина трябва да се извършва още от появата на първите зъбки. По правило в началото за тази цел се използват марлички и специални силиконови  ” четки- тип напръстник”. С появата на зъбите на бебето е желателно да се купи на детето първата му четка за зъби. Макар че, миенето на зъбите само с четка за зъби не дава желания профилактичен ефект. За осъществяването на качествени хигиенни грижи е необходимо да се използва и паста за зъби.

През последните четири десетилетия най-често за профилактика на зъбния кариес към пастите за зъби се добавят разтворими флуорни соли. Смята се, че флуоридните йони, взаимодействайки с калция, разтворен в слюнката, формират по зъбната повърхност кристали от калциев флуорид, неразтворим в киселини и зъбът получава защита в ситуация на т. нар. “киселина атака”.

Условието, което позволява на детето да се препоръча употребата на флуорид-съдържаща паста за зъби. Е способността му да изплаква устата си и да изплюва пяната.

Тъй като постоянното поглъщане на паста за зъби може да доведе до хронично предозиране на флуорид в организма. Най-честата нежелана последица от това е флуороза на постоянните зъби.

По тази причина пастите за зъби, за бебета. На световния лидер в оралната хигиена R.O.C.S, не съдържат флуор, натриев лаурифосфат, захарин, изкуствени вкусове и оцветители.

В съответствие с изискванията на СЗО за потвърждаване на ефективността на хигиенните средства. Трябва да се извършват клинични наблюдения в рамките на две години върху голяма група от индивиди с редовен контрол на хигиенното състояние на устната кухина и оценка на увеличаването на зъбния кариес.

Резултатите от клиничното проучване

Нови орално-хигиенни средства за малките деца според тези изисквания, в Беларус, под ръководството на  проф. П.А. Леус. Е  проведена двугодишна програма за контролирано миене на зъбите сред по-малките ученици (n = 726). По резултатите от която е било установено, че прилагането на несъдържащи флуор реминерализащи пасти за зъби с комплекса MINERALIN Kids (калциев глицерофосфат, магнезиев хлорид, ксилитол 12%), пасти с аминофлуорид (F = 500 ррм) и пасти с натриев флуорид (F = 1000 ррм). Са еднакво ефективни за подобряване на оралното здраве на малките ученици, което води до подобряване на хигиенният индекс OHI-S до 53-57%. На гингивалният индекс GI до 57-73 % и намаляване на увеличението на кариеса на постоянните зъби до 29-32%.

Резултатите от това клинично проучване са взети под внимание при разработването на нова паста за зъби ROCS PRO Бебе, съставна част на която е  комплексът MINERALIN Kids, осигуряващ нейното противикариесно и минерализиращо действие. Компонентите на комплекса ускоряват процеса на матурация на твърдите зъбни тъкани на временните зъби и ограничават колонизацията на  кариесогенни бактерии в устната кухина на децата. Пастата има много ниска абразивност (RDA 20), съдържа екстракт от липа и орлови нокти, които осигуряват меко противовъзпалително действие по време на никненето на млечните зъби.

Смята се, че екстрактът от орлови нокти притежава  много широка гама от въздействия. Антиоксидантно, противогъбично, антивирусно, антибактериално, както и много други. Той е богат на витамини, полифеноли, катехини, танини и гликозиди. Благодарение на силното му антибактериално действие срокът на годност на пастата е значително увеличен. Като също отпада и необходимостта да се включат в състава на пастата консерванти.

Паста за зъби R.O.C.S. PRO бебе  в 98,5%  е произведена от естествени съставки, като се използва уникална технология на студено варене, която позволява да се запазят компонентите в активно състояние. Нейният състав е  разработен, като е взет в съображение фактът, че децата поглъщат паста. Поради това тя не съдържа флуор, багрила, парабени, ароматизиращи средства, антисептици и натриев лаурилсулфат.

Dentopia.BG Dentopia.BG
Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето използване на този сайт. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете